Om os

Atter en milepæl i Smørum Kraftvarmes historie er nået – vi er næsten CO2 neutrale.

Vi er i dag ca. 2650 andelshavere som har fjernvarme. Det er ca. 2/3 af al bebyggelse i Smørumnedre.

Historisk har Smørum Kraftvarme været gennem flere ændringer. Ikke så synligt i omgivelserne eller i medierne, men på de interne linjer. Værket har eksisteret i over 50 år.

Vi startede i 1967 med at lave af overskudsvarme med fyringsolie som driftsmiddel, herefter blev vi tvunget til at bruge naturgas. I 1996 blev det nye værk på Skebjergvej etableret og vi indkøbte tre store naturgasmotorer og fra 2021 er vores produktion frivilligt baseret på sol, el fra vindmøller og lidt naturgas til nødsituationer. Ca. 1,5 km fra værket, har vi placeret vores solpanelpark på ca. 12.000 m2 og vores varmepumpe på 5MW på de åbne marker ved Råbrovej, som ligger op af motorvejen.

De politiske strømninger har i dagligdagen haft stor indvirkning og økonomiske konsekvenser på investeringer for et lille selvejet værk som vores. Det er bl.a. derfor vi i dag er enormt stolte over allerede nu, at have opnået folketingets CO2-mål for 2030 og fået en flot grøn profil på trods de politiske udfordringer.

Det unikke og spændende ved vores varmeforsyning er, at det er dig og mig som ejere, der har indflydelse på den måde vi vil påvirke klimaet omkring os på samtidig med, at vi har indflydelse på størrelsen af vores varmeudgifter.

Vi er et nonprofit 100% forbrugerejet varmeselskab som investerer i grøn energi. Vores fælles mål er, at skabe billig og bæredygtig varme til dig som borger i Smørum. Vi gør dette ved en effektiv varmeproduktion og forsyning af varme til boliger, institutioner og virksomheder gennem et 42 km. langt fjernvarmenet.

Vores mål er, at give alle forbrugere i Smørum højest mulig varmeservice. Vores vigtigste værktøjer er, at vi løbende optimerer varmeproduktionen, distribution af varmen til dig samt hjælper dig med at sikre effektiv varmeudnyttelse i din bolig, institutioner og virksomheder. Dette er vigtige byggesten i at sikre høj rentabilitet. Vi arbejder også med bæredygtig energiproduktion ved at omstille til vedvarende energikilder. Pt. sker vores energiproduktion ud fra solenergi, vindkraft (ud fra varmepumpe) og naturgas. Vi arbejder med at udfase naturgas, så vi bliver 100% CO2 neutrale.

Generalforsamlingen er den store dag, hvor vi kan mødes i lokale omgivelser med faglige indslag, lidt mad og drikke samt åben dialog om driften og investeringer i vores fælles varmeforsyningsanlæg. De sidste mange år har vi været over 100 deltagere (2020 er ikke medregnet grundet COVID-19.) Vi bestræber os på mange flere, gerne over 250 deltagere.

Medlemskab af foreningen er ikke kun forbeholdt de nuværende forbrugere, da vi også ønsker at inddrage nye forbrugere fra lokalområdet, når det giver økonomisk og produktionsmæssigt mening.

 

Smørum Kraftvarme A.m.b.A.
Jan Søberg
Bestyrelsesformand (2021 –